Windows 8, Office 15 en een overname van PerceptivePixel, allemaal op WPC12

Gisteren is in Canada Microsofts WPC gestart. WPC(World Partner Conference) is een week speciaal voor alle Microsoft Partners over de hele wereld. De partners horen hier van de verschillende divisies van Microsoft wat de nieuwste ontwikkelingen zijn en wat in het aankomende jaar verwacht kan worden.

Ik heb gisteren de Keynote live gevolgd en hieronder volgen een paar belangrijke nieuwsfeiten.

Office365

Office 365 is een volledige online omgeving voor Microsoft Office met daarbij ook online Exchange en Sharepoint. Met exchange kunnen bedrijven al hun Email regelen en met Sharepoint kunnen alle documenten online worden bewaard en kunnen bedrijfswebsite worden ingericht. Het nieuws is dat partners nu ook zelf abonnementen mogen afsluiten en de facturen mogen sturen. Tot dusver mochten partners wel de contracten afsluiten maar was de eindgebruiker klant van Microsoft. De klacht was dat eindgebruikers te makkelijk over zouden kunnen stappen naar een andere partner. Door periodiek facturen te versturen ontstaat er een grotere band tussen eindgebruiker en MS partner.

Office 2010

Office 2010 lijkt het meest populaire Office pakket te zijn in de geschiedenis. Microsoft geeft aan dat 96 procent van de gebruikers Office 2010 aanbeveelt bij andere mensen en dat Office 2010 5x sneller wordt uitgerold over de hele wereld dan Office 2007. En leuk om te weten dat Office 2010 door meer dan een miljard gebruikers dagelijks wordt gebruikt.

Yammer

Een paar weken geleden werd bekend dat Microsoft Yammer heeft overgenomen. Yammer is een social netwerk speciaal voor binnen een bedrijf. De verwachting is dat Microsoft dit sociale stuk in Office zal integreren. Hierdoor is vanuit Outlook of via sharepoint eenvoudig informatie te delen met bekende “vrienden” of wel collega’s. Yammer is vooral voor grote bedrijven met meerdere filialen.

Office 15

Office 15 is de opvolger van Office 2010 welke vooral aangepast is voor touch omgevingen. In januari is een technische preview vrijgegeven. ‘Later deze zomer’ zal Microsoft meer bekend maken over de beschikbaarheid. De uitrol zal, wanneer die gestart wordt, direct beschikbaar zijn zowel voor lokale installaties als mobiele als ook de online diensten.

Windows 8

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft Windows 8 zal begin augustus beschikbaar komen voor hardware leveranciers en eind oktober zal Windows 8 wereldwijd beschikbaar komen. Of Nederland direct beschikking heeft over Windows 8 is nog niet duidelijk, wel zal de Nederlandse versie beschikbaar zijn, aangezien in Windows direct alle talen zijn verwerkt, m.a.w. geen verschillende software voor verschillende talen.

Uiteraard werd de Surface van Microsoft genoemd, maar ook interessant waren de demo’s van onder andere Asus en Acer. Het lijkt erop dat in ieder geval deze twee leveranciers   een Windows RT tablet op de markt gaan brengen welke direct met de Surface RT moet concurreren. HP, Dell en Lenovo komen met Windows 8 tablets(gebaseerd op de ‘gewone’ pc’s). Deze apparaten zullen ook direct in oktober beschikbaar zijn. Interessant is dat Microsoft bij de presentatie van de Surface heeft aangegeven dat de Windows 8 Surface(gebaseerd op de ‘gewone’ pc’s) 3 maanden na de Windows RT zal verschijnen. Microsoft geeft hiermee dus de hardware fabrikanten als HP, Dell en Lenovo een voorsprong, toeval? Nee dat denk ik niet. Ik denk dat het een tegemoetkoming is van Microsoft naar haar dierbare partners.

Naast de tablets zijn er ook touch-laptops gepresenteerd. Hiermee kan zeer eenvoudig zowel touch als muis, touchpad en toetsenbord gebruikt worden om de laptop te bedienen.

De Lenovo Yoga is wel een speciale laptop, hiermee kan wanneer je de monitor openklapt, de monitor helemaal tot aan de achterkant van de laptop worden doorgedrukt, waardoor er touch weer een soort tablet ontstaat.

Perceptive Pixel

En vers van de pers, maakte Microsoft op de WPC de overname bekend van Perceptive Pixel. PPI is een bedrijf welke grote touch-screens waarmee ook met een pen op geschreven kan worden. Directeur Jeff Han, presenteerde op een 82 inch scherm de mogelijkheden van Powerpoint en Onenote. Het lijkt een interessante ontwikkeling waarmee de whiteboards kunnen  komen te vervallen. Wanneer je tekent op zo’n groot scherm, is de aantekening direct in Onenote digitaal beschikbaar. Foto’s van een whitebord maken is niet meer van toepassing.

Naast een digitaal whiteboard heb je uiteraard ook direct een video-conference call systeem tot je beschikbaar(Skype) en een powerpoint mogelijkheid. Zakelijk kunnen deze systemen in vergader zalen worden toegepast, maar in het onderwijs is dit uiteraard ook een mooie toevoeging/vernieuwing.

De hele week vinden er verder sessies plaats voor de partners en wellicht komen daar nog meer nieuwsfeiten naar voren.  Ik verwacht echter geen grote aankondigingen, omdat deze week vooral de partners enthousiast moet maken voor de nieuwe stappen die Microsoft zet. De meeste aandacht zal gaan naar WIndows 8, Office 365, Azure, Lync, Windows Server, Exchange en Sharepoint.