Blue, de grote update van 2013 voor Windows 8 en meer

blueDeze week is eindelijk informatie gekomen over de update van Windows 8 die dit jaar uit moet komen. Deze versie Blue zal de eerste verandering zijn sinds het uitkomen van Windows 8.

In oktober 2012 is Windows 8 officieel gereleaset. En sinds deze release zijn er ook al geruchten over een update.Het is op zich geen verrassing dat er een update komt. Iedere windows versie gaat gepaard met updates. Het enige verschil is dat Microsoft heeft aangegeven vaker updates te willen uitrollen en deze betreffende updates van toepassing laten zijn op meerdere producten.

Blue, de Windows 8 Update en meer

De codename voor deze update is Blue. En Blue zal van toepassing zij n op Windows 8, maar ook Windows Phone 8 en Windows Server. Ook zullen waarschijnlijk de online diensten als Outlook.com, Skydrive.com en Office 365.com door Blue worden geüpdate.

De update zal niet voor alle producten tegelijk beschikbaar zijn en ook zullen niet alle functies overal van toepassing zijn. Blue zal meer een golf van een update zijn over verschillende producten en waarschijnlijk zal deze beginnen bij Windows 8.

XBox zal naar mijn idee deze keer nog niet onder de codename Blue gaan vallen, omdat er een hele nieuwe versie van Xbox dit jaar wordt uitgebracht. Ik verwacht dat de update die daarna zal komen(2014) ook de Xbox zal raken.

Wat gaat er veranderen in Windows 8?

Op internet zijn verschillende afbeeldingen ‘gelekt’ met wat voor nieuwe functionaliteiten binnen Windows 8 beschikbaar zal komen.

Een paar belangrijke aanpassingen zal ik hier herhalen.

Grote en kleine tiles

Naasr de vierkant en brede tiles, komen er nu kleinere tiles, zoals we die kennen van de Windows Phone, maar ook extra grote. De brede tile dus verdubbelt. Door die grote tile kunnen vooral op desktop omgevingen met hoge resolutie meer informatie gepresenteerd worden. Vooral van toepassing op bijvoorbeeld de agenda tile voor meerdere afspraken en de email tile voor meer informatie over nieuwe berichten.

Startscherm eenvoudig aan te passen

Het startscherm is eenvoudiger en sneller aan te passen. Daarnaast zijn er meer thema’s en kleuren beschikbaar. Even snel je thema voor een dag aanpassen wordt eenvoudiger.

Nieuwe afmeting van Apps

Apps kunnen op dit moment beeldvullend, maar ook 1/3 of 2/3 van je scherm in beslag nemen. Er komt nu een variant bij: 1/2 van je scherm. Ook hier geld weer dat dit vooral bij hogere resoluties zeer praktisch is. Ik verwacht dat de App in deze modus hetzelfde eruit zal zien als 2/3.

Meer mogelijkheden via Touch

Wat vooral wordt aangepast is de mogelijkheid om nog meer via de Metro style instellingen te kunnen regelen. Op dit moment moet je voor veel zaken toch in de desktop modus zijn om iets te veranderen. Waarschijnlijk heeft Microsoft in 2012 te weinig tijd gehad om alles op de juiste manier te integreren. Met Blue wordt hier een grote stap gezet.

Wat gaat er meer gebeuren met Blue?

Er zullen in de loop van 2013 nog meer schermen lekken van Blue. Wat ik verwacht is dat de integratie met andere producten door Blue snel verbeterd gaat worden. Ik zou bijvoorbeeld graag willen zien dat Skydrive een muziekmap krijgt die standaard vanuit de MuziekApp van Windows 8 beschikbaar is. Op deze manier heb je online je eigen muziekbibliotheek beschikbaar. Uiteraard is XBox music er om online muziek te luisteren, maar laten we eerlijk zijn, niet alle cd’s die je ooit geript hebt, zijn beschikbaar in Xbox Music. Onbekende artiesten bijvoorbeeld zijn niet echt goed te vinden in dit soort diensten. Het zelfde geld uiteraard voor Privé film opnames. Zoals de filmrol van Windows Phone 8 al goed is geïntegreerd, zou ook een zelfde functie er moeten komen voor Video, maar dan binnen XBox Video.

Door Blue niet alleen van toepassing te zijn op Windows 8, maar ook Windows Phone, Server en de online diensten, ga ik er van uit dat inderdaad deze producten meer naar elkaar toe groeien.